AVG Checklist

Ga direct naar de AVG Checklist >>

Checklist: voldoet mijn onderzoek aan de AVG?

De APH Kwaliteitsfunctionaris heeft in samenwerking met het Scientific Quality Committee (SQC) en de Functionaris Gegevensbescherming(FG) van VUmc belangrijke punten uit de AVG vertaald in een checklist met directe links naar informatie en/of voorbeelden. Hiermee kun je een eerste snelle check doen om te kijken of je project voldoet aan de AVG. Voor meer informatie kun je verder lezen in de informatie over dit onderwerp op het intranet van jouw organisatie (VU, VUmc of AMC; aan het eind van deze checklist vind je de directe links naar deze informatie). Voor vragen kun je terecht bij de APH Kwaliteitsfunctionaris of bij de functionaris gegevensbescherming van je eigen organisatie.

Introductie

Wat verandert er voor onderzoek aan de privacywetgeving met de invoering van de Algemene Verordening Gegevensbescherming vanaf 25 mei 2018?
  • Er moet bewezen worden dat een onderzoeksproject voldoet aan de AVG. Dat houdt in dat je goed moet documenteren wat je doet en waarom. Deze documentatie moet ook na afloop van het project nog steeds beschikbaar zijn.
  • Onderzoeksdeelnemers moeten nog beter en preciezer geïnformeerd worden (zie informed consent).
  • Onderzoeksdeelnemers krijgen nieuwe rechten (op informatie: meer transparantie o.a. over hoe en waar verwerkt; terugtrekken; vergetelheid: beperkt tot gegevens die nog niet verwerkt zijn in onderzoeksresultaten; klagen bij Functionaris Gegevensbescherming en Autoriteit Persoonsgegevens)
  • Eisen aan toestemming zijn aangescherpt
  • Bij het verwerken (o.a. uitwisselen, verzamelen, opslaan) van gegevens met derde partijen moeten schriftelijke afspraken gemaakt worden.
  • Het gebruik van genetische gegevens is strenger gereguleerd
  • Bij ieder project hoort een Privacy Impact analysis, PIA uitgevoerd te zijn.

Ga direct naar de AVG Checklist >>